De PRACHTIG methode voor echte verandering

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze in een keer hun leefstijl hebben omgegooid: ze zijn gestopt met roken, intensief gaan sporten, heel anders gaan eten of veel relaxter gaan leven.   En … dat dit geen moeite kostte: gewoon een kwestie van karakter, volhouden en doorzetten.

Sommige mensen zal dit best lukken, maar dat zijn uitzonderingen. Voor veruit de meeste mensen is het veranderen van leefstijl erg moeilijk; Zeker om dit op de lange termijn vol te houden.

Want… het veranderen van je leefstijl gaat over het veranderen van je gewoonten: je diep ingesleten manier van doen. We weten steeds beter hoe je je gewoonten kunt veranderen. Dat is niet eenvoudig maar wel…… PRACHTIG. Dat klinkt misschien  tegenstrijdig; ik zal uitleggen wat ik bedoel:

 

  • Het veranderen van je leefstijl levert je prachtige dingen op, zoals gezondheid, fitheid, blijheid, ontspanning, geluk en energie.

 

  • Iedereen kan zijn leefstijl veranderen. Niet door ‘doorzetten, volhouden en karekter’, wel als je de  PRACHTIG-methode gebruikt. Elke letter van dit woord staat voor iets dat je nodig hebt en waar je aan moet denken om succesvol je leefstijl te veranderen:

Plan maken: een haalbaar, concreet en uitdagend leefstijl-doel en alle kleine stapjes daar naartoe

Reminders inbouwen: Je leefomgeving zo inrichten dat deze je herinnert aan de leefstijl die je wilt (en niet aan je oude leefstijl).

Als… dan-plannetje maken. Vooraf nadenken over situaties en momenten die lastig kunnen zijn en bedenken wat je dan gaat doen om je aan je plan te houden.

Cadeau. Vooraf bedenken hoe je jezelf op een gezonde manier gaat belonen voor je nieuwe leefstijl.

Hulp inschakelen: Jezelf bedenken wie belangrijk zijn voor volhouden van je nieuwe leefstijl: van wie je steun nodig hebt en wie het moeilijk voor je kan maken. En … daadwerkelijk hun hulp inroepen.

Toekomst Het helpt enorm als je voor jezelf helder hebt welke voordelen je nieuwe leefstijl je gaat opleveren, wat je er op lange termijn aan gaat hebben en wat er allemaal mogelijk wordt.

In geval van nood…Tips voor de absolute noodgevallen.. als je op het punt staat terug te vallen in je oude gewoonte en je dit niet wilt.

Gewoon doorgaan. Soms gaat het wel eens mis en verval je weer in je oude leefstijl. Dat is een cruciaal moment. Je leert wat er dan voor nodig is om gemakkelijk door te gaan met je nieuwe leefstijl.

Tijdens de coaching passen we de PRACHTIG-methode toe op jouw situatie, zodat je alles in huis hebt om je leefstijl écht te veranderen.